top of page

Tema 3

Contabilitatea şi repartizarea costurilor indirecte de producție.

Emblems-emblem-important-icon.png

Verificarea cunoștințelor

Emblems-emblem-important-icon.png

Pentru evidenţa consumurilor indirecte de producţie este destinat contul de activ 813 „Consumuri indirecte de producţie”, care este şi un cont de colectare-repartizare.

În debitul acestui cont se reflectă pe parcursul perioadei de gestiune consumurile indirecte de producţie, colectate pe articole stabilite la întreprindere.

În creditul acestui cont se reflectă repartizarea consumurilor indirecte de producţie colectate pentru includerea acestora în costul producţiei fabricate sau serviciilor prestate, serviciilor prestate se activităţile auxiliare sau raportate la cheltuielile perioadei.

Notepad-icon.png

Costurile indirecte de producţie se pot perfecta prin următoarele documente primare, cum ar fi:

  1. Bon de consum a materialelor – utilizat pentru eliberarea materialelor pentru necesitățile generale ale secţiei de producţie. El conţine date referitoare la: data şi numărul documentului, tipul operaţiei, secţia consumatoare, numărul nomenclator şi denumirea materialelor consumate, unitatea de măsură, cantitatea, costul şi valoarea materialelor utilizate. Este semnat de către persoana gestionară şi seful secţiei consumatoare;

  2. Borderou de calculare a amortizării mijloacelor fixe – este folosit pentru calcularea amortizării mijloacelor fixe de producţie. În acest borderou se indică următoarele elemente informative: denumirea mijloacelor fixe, data predării lor în exploatare, norma amortizării, contul de evidenţă a amortizării calculate, valoarea iniţială, suma amortizării calculate. Se întocmeşte lunar de către persoana responsabilă de ţinerea acestui compartiment al contabilităţii;

  3. Borderou de calculare a salariilor – se utilizează pentru calcularea salariilor muncitorilor auxiliari şi personalului administrativ care activează într-o subdiviziune de producţie. Conţine date cu privire la: numele, prenumele lucrătorilor, numărul matricol al acestora, timpul efectiv lucrat, tariful de remunerare, suma salariilor calculate şi în unele cazuri reţinerile din salariile calculate, precum şi suma salariilor spre plată;

  4. Darea de seamă privind consumul de resurse energetice – este utilizat pentru evidenţa consumului de energie electrică, energie termică, apă atât în expresie cantitativă, cât şi valorică pentru necesităţile generale ale subdiviziunilor de producţie;

  5. Borderou de evidenţă a obiectelor de mică valoare şi scurtă durată – este utilizat pentru evidenţa mişcării obiectelor de mică valoare şi scurtă durată, etc.

Status-mail-task-icon.png

În cazul în care într-o secţie de producţie se fabrică două sau mai multe tipuri de produse apare necesitatea calculării coeficientului de repartizare a costurilor indirecte de producţie (K cip), conform următoarei relaţii de calcul:

În calitate de bază de repartizare a costurilor indirecte de producţie se poate alege:

  • salariile muncitorilor de bază;

  • numărul de om-ore;

  • numărul de maşini-ore;

  • cantitatea de materii prime şi materiale de bază consumată;

  • volumul fizic al producţiei etc.

Fiecare entitate urmează să-şi aleagă, în mod individual,  baza de repartizare a costurilor indirecte de producţie. Însă, trebuie de avut în vedere ca baza de repartizare aleasă să fie într-o relaţie de cauzalitate cu costurile indirecte supuse repartizării. De exemplu, pentru repartizarea costurilor indirecte de producţie ale unei secţii robotizate se va alege ca bază de repartizare numărul de maşini-ore de funcţionare a utilajului sau consumul de materie primă, dar nu se va alege salariul lucrătorilor sau numărul de om-ore lucrate.

 

Datorită modului de variaţie a costurilor pe o unitate de produs, SNC 2 „Stocurile de mărfuri şi materiale” prevede că pentru a repartiza şi a include în cost costurile indirecte de producţie este necesar de a stabili suma costurilor indirecte de producţie variabile şi suma costurilor indirecte de producţie constante din totalul costurilor indirecte de producţie colectate la sfîrşitul unei perioade de gestiune.

 

Sunt considerate costuri indirecte de producţie variabile, costurile efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea utilajului de producţie, consumul materialelor auxiliare pentru reparaţia curentă a utilajului de producţie etc.

Costuri indirecte de producţie constante cuprind costurile efectuate pentru necesităţile generale ale secţiei de producţie, cum sunt: combustibilul consumat pentru încălzirea secţiei de producţie, consum de materiale auxiliare pentru reparaţia curentă a clădirii secţiei de producţie, amortizarea mijloacelor fixe cu destinaţie de producţie, primele de asigurare a mijloacelor fixe cu caracter productiv etc.

Capacitatea normativă – nivelul producţiei care poate fi atins în mediu pe parcursul a cîtorva perioade sau sezoane, în cazul unor circumstanţe normale (condiţii normale de lucru), luîndu-se în considerare pierderile aferente capacităţilor rezultate din executarea lucrărilor tehnice-planificate.

formula.PNG
formula1.PNG

Feedback

1524833802_problem-3303396_960_720.jpg

Tema pentru acasă

1. Elaborați o prezentare ppt (7-10 slide-uri) sau online, cu tema costuri indirecte de producţie constante și variabile, dați exemple și atașați prezentarea pe google classroom.

bottom of page